Een brommerverzekering (bromfietsverzekering) is allereerst een verzekering die de schade dekt die veroorzaakt wordt bij het gebruik van een brommer (bromfiets). Deze basisdekking wordt de WA-dekking genoemd. In Nederland is deze WA-dekking verplicht. Dankzij deze verplichting hebben alle verkeersdeelnemers de garantie dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra ze – door de schuld van een (andere) bromfietsbestuurder – schade leiden. Indien gewenst kan deze verplichte dekking uitgebreid worden zodat ook schade aan de eigen bromfiets onder de dekking van de brommerverzekering valt. Behalve bromfietsen vallen snorfietsen en scooters vaak ook onder de brommerverzekering.
Nieuwschierig naar onze zeer scherpe premie, bereken deze hier!
Brommerverzekeringen kun je onderverdelen naar de geboden dekking. Er zijn 3 verschillende soorten brommerverzekeringen:
WA (wettelijke aansprakelijkheid)
De WA brommerverzekering dekt de schade die met een bromfiets veroorzaakt wordt waarvoor de eigenaar van de bromfiets wettelijk aansprakelijk is. Hierbij kunt u zowel denken aan zaakschade (bijv. aan een auto of een andere bromfiets) maar ook aan letselschade (aan andere personen). Iedere bromfietsbezitter is verplicht om zijn of haar bromfiets (minimaal) WA te verzekeren.
WA + Beperkt Casco
Een brommerverzekering met WA + Beperkt Casco dekking biedt naast de verplicht WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen bromfiets. Niet alle schades aan de eigen bromfiets worden gedekt: alleen als de schade ontstaan is uit een aantal in de voorwaarden genoemde gebeurtenissen. U dient hierbij te denken aan schade door brand, hagel/storm en braak. Hierbij geldt meestal een eigen risico. Diefstal valt bij een aantal maatschappijen standaard onder de WA beperkt casco dekking maar bij een aantal andere maatschappijen dient hiervoor een extra dekking afgesloten te worden.
WA + Volledig Casco (All risk brommerverzekering)
Een WA + volledig casco wordt ook wel All Risk brommerverzekering genoemd. De All Risk brommerverzekering dekt schade aan de eigen bromfiets vrijwel altijd. Alleen als de schade het gevolg is van een aantal speciaal beschreven gebeurtenissen, wordt de schade niet vergoed. Voorbeelden van deze uitsluitingen zijn schade door normale slijtage, opzettelijke schade en schade die ontstaat als de bestuurder onder invloed is van drugs of alcohol.